Skip to content

ΝΕΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΣΤΟ ΧΑΑ

31/10/2009

***ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΦΟΥΣΚΑ***

31.10.09

 *Σήμερα το Χρηματ Αθηνών είναι το φθηνότερο της Ευρώπης, μετά από εκείνο της Νορβηγίας.

Στις αρχές του 2009 οι μετοχές στο ΧΑΑ παρουσίαζαν ένα Ρ/Ε της τάξης του 5,7. Από τότε σημειώνει  τρελά κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Μorgan Stanley, το Ρ/Ε των ελλην μετοχών έχει υπερδιπλασιασθεί και ειδικότερα οι μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα με Ρ/Ε 11,9.

 Σίγουρα είναι το φθηνότερο της Ευρώπης, αφού οι Ισπανικές μετοχές έχουν Ρ/Ε  13   και εκείνες της Νορβηγίας εμφανίζουν  P/E 10,9 .

Τα κέρδη ανά μετοχή το 2009 αναμένεται να καταγράψουν μείωση κατά 19%,  το 2010 θα ενισχυθούν κατά 6% και το 2011 κατά 26%, σύμφωνα με τη Μorgan.

 Οι σοφοί λένε ότι  το 2010 το Ρ/Ε  του ΧΑΑ, αναμένεται να φθάσει στο 11,3 και το 2011 στο 8,9.

 *Εχει γίνει πλέον σαφέστατο ότι το γύρισμα της πραγματικής οικονομίας, θα γίνει μέσω των αγορών και του Χρηματιστηρίου.

Απαιτείται διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά , ώστε αυτό να διοχετευθεί στη πραγματική οικονομία και στη συνέχεια να γίνουν επενδύσεις.

Παρατηρούμε το παράδοξο οι ξένοι να ανεβάζουν το ΧΑΑ, να μεγαλώνουν τις τιμές-στόχος, αλλά από την άλλη διαβάζουμε ότι άρχισαν να υποβαθμίζουν τη πιστοληπτική μας ικανότητα σαν κράτος.

 *Το πρώτο «χαστούκι» για την Ελλάδα μετά την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ, ήρθε από τον διεθνή Oίκο Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την περασμένη Πέμπτη την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Α-» από «A», με αρνητικές προοπτικές. Ακολουθεί η Moodys !

Οι Ευρωπαίοι μας δήλωσαν  ξεκάθαρα, ότι «φτάνει πιά».

 Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, όμως, θα είναι να υποβαθμισθούν τα ελληνικά ομόλογα στη δεύτερη κατηγορία των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους, κάτι που έχει πάψει πλέον να φαίνεται ως απίθανο και ακραίο ενδεχόμενο.

Στην περίπτωση αυτή, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι θα σταματήσουν να γίνονται δεκτοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αναχρηματοδότηση και οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν αρκετές δεκάδες δις. ευρώ στην ΕΚΤ και να αναζητήσουν άλλες πηγές ρευστότητας. Οι τράπεζες σήμερα κατέχουν κρατικούς τίτλους αξίας σχεδόν 60 δις. ευρώ και τους έχουν δεσμεύσει στην ΕΚΤ ως εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας.

Σε αυτή τη περίπτωση, η οικονομική επιβίωση της Ελλάδας δεν θα είναι εφικτή χωρίς διεθνή βοήθεια (βλέπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Μετά και τη Moody’s, τριγυρίζουμε περισσότερο γύρω από τη χρεοκοπία.  Αν δεν σταματήσουν οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, τότε θα βρεθούν τα ελληνικά ομόλογα στη Β΄ κατηγορία (με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ελλην τράπεζες). Είναι άσχημη η  δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τώρα επιπλέον η Ελλάδα θα δέχεται συνέχεια συντονισμό επιθέσεων στην οικονομία της.

 *Διεθνώς πλεονάζει η ρευστότητα  και κανείς εύλογα διερωτάται γιατί επενδύουν οι ξένοι στις Ελλάδα και δεν διαλέγουν άλλες χώρες με  μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σίγουρα η νέα κυβέρνηση με την ισχυρή αυτοδυναμία της, αποτελεί το μοναδικό θετικό στοιχείο και διαβλέπουν πολιτική σταθερότητα.

Ισως τελικά να αναμένουν ανατροπή το 2010,αναβάθμιση, περιορισμό του χρέους και αντιστροφή του σημερινού αρνητικού κλίματος.

 Ο Παπανδρέου ξέρει ότι τα δύσκολα έρχονται, εμφανίζει όμως με τη κυβέρνησή του θετικά σημάδια  και έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι γιατί απλούστατα ο Παπανδρέου κάνει τα «αυτονόητα».

Όπως είπαμε, έξοδος από τη κρίση θα γίνει με τη «ρευστότητα» και το «χρηματιστήριο».

 Για να κινηθούν οι επιχειρήσεις (όσες δεν έκλεισαν), για να πληρώσουν τα χρέη τους, χρειάζονται ρευστότητα, ζητούν κεφάλαια από τους παλιούς μετόχους, γι’ αυτό αναγκαστικά – όσες μπορέσουν – θα προχωρήσουν σε ΑΜΚ (έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων).Ομως δεν γίνεται ΑΜΚ , με χρηματιστήριο χαμηλό !
Πρώτες οι τράπεζες σιγά-σιγά θα προχωρήσουν σε ΑΜΚ (ξεκίνησαν ήδη κάποιες).

Το τραινάκι δανεισμού με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ και στη συνέχεια δανεισμό του Ελλην Δημοσίου με 4% , δεν επαναλαμβάνεται.

Αλλωστε έχουν μεγάλη ανάγκη ρευστότητας και αυτές για τις επισφάλειες, την επιστροφή των 3,3 δις στο κράτος (αρχές 2010) για να αποφύγουν και την επιτήρηση.

Η μεγάλη ρευστότητα που χορήγησε η ΕΚΤ στις Τράπεζες, τελικά δεν πέρασε στη πραγματική οικονομία.

 Οι ξένοι γνωρίζουν όλα αυτά τα σενάρια, γνωρίζουν τα χρέη μας, βλέπουν ότι μάλλον οι Τράπεζες θα εμφανίσουν κέρδη το 2010-2011, γνωρίζουν τις υποβαθμίσεις της Ελλάδας, γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και οι ελλην τράπεζες θα δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια.

Η Τρ Πειραιώς έριξε τα επιτόκια πιστωτικών καρτών, για 3 μόνο μήνες(έφτασε στο 8,75% ). Η Eurobank και η Κύπρου μείωσαν προχθές το σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων (έστω για λίγο).

Σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα και σύντομα θα ακολουθήσουν λόγω ανταγωνισμού και οι υπόλοιπες.

 Σίγουρα είναι ένα δύσκολο βήμα, γιατί έχουν ανοίγματα, χρωστάνε στο Δημόσιο, θέλουν να ξεφορτωθούν την επιτήρηση, έχουν επισφάλειες, ακάλυπτες επιταγές, διψούν για τα bonus των στελεχών τους, θέλουν να επιδείξουν κέρδη το 2010, έκτακτη εισφορά.

Οσον αφορά την έκτακτη εισφορά των τραπεζών θα φέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 200-220 εκατ. (πχ η ΕΤΕ θα πληρώσει περίπου 60 εκατ, τη στιγμή που για το 2009 θα παρουσιάσει κέρδη 1,5 δις).

 

Κάπως έτσι θέλουν να εμφανίσουν τα επόμενα 2 χρόνια καλές αποδόσεις.

Μετά  βλέπουμε !

Σίγουρα όμως μετά από 3 χρόνια το Τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα, δεν θα είναι το σημερινό, πάμε για νέα ανακατανομή του τραπεζικού χάρτη.

 Τα πρώτα βήματα θα φανούν από τη νέα ισορροπία της κυβέρνησης με τους Τραπεζίτες. Επιτέλους θα πέσει φώς στις τραπεζ υπηρεσίες. Η Ελλην κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα πλέον ότι την ευθύνη φέρουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες για τις χορηγήσεις δανείων σε οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Τώρα οι τελευταίοι έχουν το δικαίωμα να μην αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια (αναμένεται σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή).

Παράλληλα η κυβέρνηση  χρειάζεται τους τραπεζίτες, για τη κάλυψη εκδόσεων ομολόγων για το δανεισμό του 2010, για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, για ν’ αλλάξουν τους σημερινούς όρους δανεισμού, για να ελέγξουν το βρώμικο χρήμα.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση με το Τραπεζικό σύστημα, μετά τη παρέλευση της σημερινής κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δεσμεύτηκε για «ένα νέο ρόλο» του τραπεζικού συστήματος, με μεγαλύτερη κρατική συμμετοχή, πράγμα που μπορεί άνετα να εφαρμόσει μέσω των προνομιούχων μετοχών που ελέγχονται από το Δημόσιο – Ταμεία κλπ.

 *  Διεθνώς όλα είναι υπερτιμημένα, όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Όπως γράψαμε είναι εποχιακό και οφείλεται αποκλειστικά στα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και των εμπορικών τραπεζών γενικά. Υπάρχουν αδιάθετα κεφάλαια που ψάχνουν για επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων από τα- 0.20 – 2% των τραπεζών. Υπάρχει μία παγκόσμια ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια διαχείρισης διαθεσίμων της τάξης των 11 τρις δολλαρίων.

 Μεγάλο μέρος απ’ αυτά θα οδηγηθεί σιγά-σιγά στις μετοχές , διότι τα διεθνή funds συναγωνίζονται μεταξύ τους για καλύτερες αποδόσεις και περισσότερες δικές τους προμήθειες και αμοιβές (golden boys).

Στην Αμερική δεν σταμάτησε η Κεντρική τράπεζα σε καθημερινή βάση, να «τυπώνει χαρτούρα» χωρίς κανένα αντίκρυσμα.Ο Ομπάμα ανακοίνωσε πως η «κρίση τέλειωσε» και ήρθε η ώρα του λογαριασμού για να πληρώσουν κάποιοι γι τη κρίση που δημιουργήθηκε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη και  οι συνέπειες αυτής της «χαρτούρας», μετά θα εξαχθούν στην Ευρώπη και θα ξαναμοιραστούμε τη χασούρα και το πληθωρικό χρήμα που τύπωσαν για να τονώσουν την οικονομία τους.

 Αναγκαστικά οι επενδυτές τώρα σπρώχνονται να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Τα ακίνητα αρχίζουν παγκοσμίως να αυξάνουν τις τιμές τους.

 Οι μετοχές ήδη πήραν τα χαρακτηριστικά «φούσκας».

 Φούσκες πάλι στις πιστώσεις, στα εμπορεύματα, στις μετοχές, στα στεγαστικά δάνεια, λόγω προσωρινής απουσίας του πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων.

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν ακόμη να στηρίζουν το πληγωμένο και σαθρό τραπεζικό σύστημα και δεν αυξάνουν τα επιτόκια. Οι τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ) για να μείνουν όρθιες μετά τη κρίση που δημιούργησαν οι ίδιες. Όπως είπαμε όμως, το χρήμα αυτό της ΕΚΤ δεν πέρασε στη πραγματική οικονομία, γιατί εγκλωβίστηκε στις τράπεζες για τη κάλυψη των δικών τους ανοιγμάτων.

Από τα μέσα του 2010 οι Κεντρικές τράπεζες, όπως γράψαμε θα αρχίσουν να κλείνουν τη στρόφιγγα του έκτακτου φθηνού δανεισμού και θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους, με άμεση αντίδραση, την αύξηση του πληθωρισμού και  η αγορά αυτόματα θα οδηγηθεί σε γενική πτώση των αποτιμήσεων (πτώση μετοχών, ακινήτων κλπ).

Απλά όλες οι αγορές θα πέσουν, διότι απλά θα χάσουν το μοναδικό στήριγμα στο οποίο βασίζονται σήμερα , το φθηνό δανεισμό !

 Η σημερινή «νέα φούσκα» ετοιμάζεται να σκάσει,  πολύ νωρίτερα από εκείνες που ζήσαμε στο άμεσο παρελθόν (και μυαλό δε βάλαμε ! )

Στην Ελλάδα οι «νέες φούσκες» θα παρουσιάσουν αλυσιδωτά φαινόμενα ντόμινο, απλά λόγω του γεγονότος ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι ακριβότερο το χρήμα !

 *Πρέπει επιτέλους να «εκλογικευθεί» ο σημερινός μηχανισμός παραγωγής του «μετοχικού πλούτου».

 Ολοι έχουμε πλέον πεισθεί ότι η Ελλάδα διέπεται από μία οικονομία στρεβλωμένη, με πολλές αγκυλώσεις και με έντονη τη παρουσία του διεφθαρμένου κράτους. Ελλείμματα και χρέος θα μας τυραννούν για πολλά χρόνια.

Θ.Π.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: