Skip to content

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ (2000-2009) Η ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ

17/01/2010

Η παλαιά άποψη ότι το Χρηματιστήριο δίνει κέρδη στους μακροχρόνιους επενδυτές, τελικά αποδείχθηκε εσφαλμένη και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, μετά το  οικονομικό κράχ.

Οι μετοχές παρουσίασαν τεράστιες ζημιές και κέρισαν μόνο τα εμπορεύματα.

 

Κέρδη πάνω από 167% παρουσίασε η χρυσή λίρα τη τελευταία δεκαετία (2000-2009).

Ο  μόλυβδος παρουσίασε κέρδη 250%, το πετρέλαιο 117%, ο χαλκός 176% και το ουράνιο 223%.

Ο χρυσός κρατά γερά στις αποδόσεις του, σαν αντιστάθμισμα στην οικονομική κρίση και το πληθωρισμένο χάρτινο χρήμα.

Τα κρατικά ομόλογα είναι «εμπόριο του δημόσιου χρέους» και τη δεκαετία που πέρασε, παρουσίασαν  κέρδη  της τάξης του 65%. Ισως  στο μέλλον τα ομόλογα να μην εμφανίσουν τις ίδιες αποδόσεις, λόγω της κρίσης.

Μεγάλες χαμένες δεκαετίας, οι μετοχές.Οι τραπεζικές μετοχές χάσαν 40-55%.

Οι μοναδικές μετοχές με κέρδη ήταν το Jumbo με 345%, ο Βασιλόπουλος με 48%, η  Vivartia με 29%, η  Coca cola με 19%.

Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, ο χρυσός θα παραμείνει την επόμενη δεκαετία ο μοναδικός κερδισμένος με τη καλλίτερη απόδοση.

Θα εκτιναχθεί λένε..στα ύψη !

Ας περιμένουμε, να δούμε…

Σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο έλεος της εθνικής μας οικονομίας, δηλαδή χάλια και απαισιοδοξία.Περνάμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 70 χρόνων.Η εθνική μας οικονομία βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι και κυριαρχεί μόνο η απαισιοδοξία και κερδοσκοπία.Οι διεθνείς οίκοι αντί να παρακολουθούν τη πρόοδο των ελλην επιχειρήσεων, ενδιαφέρονται μόνο για την «εθνική οικονομία» και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε γρήγορα αυτά τα προβλήματα, θα μας πάρει η κάτω βόλτα.

Είμαστε στο παρα πέντε του γκρεμού, μη πώ ήδη σε ελεύθερη πτώση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη περίπτωση της Αργεντινής το 2002, δηλαδή μόλις πριν 8 χρόνια.Το δημόσιο χρέος ήταν το 65% του ΑΕΠ της χώρας.Οι μεγαλο-καταθέτες των τραπεζών σήκωσαν τότε όλα τα λεφτά τους από τις τράπεζες και τα πήγαν στην Ουρουγουάη για ασφάλεια.  Ξεκινά η πτώχευση και η κυβέρνηση της Αργεντινής κηρύσσει στάση πληρωμών στους δανειστές της χώρας.

Οι δανειστές θα έπαιρναν μόνο το 25%.Οι καταθέτες των τραπεζών είχαν δικαίωμα να πάρουν μόνο 180 δολλάρια τη βδομάδα από τις ίδιες τις αποταμιεύσεις τους!

Ανεργία στο 25% και κοινωνικές αναταραχές.Μετά από ολόκληρα 8 χρόνια, σήμερα η Αργεντινή έφτασε την ανεργία στο 8%.

Βέβαια δεν γίνονται συγκρίσεις με την Ελλάδα, λόγω της

Ευρωζώνης, αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αν δεν συμμορφωθούμε προς τις Ευρωπ υποδείξεις, με κατάλληλους χειρισμούς και αποφασιστικές κινήσεις.Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν της Ελλάδα να παραμένει σίγουρα τα επόμενα χρόνια στο τούνελ της ύφεσης και καλού-κακού βγάλαν ήδη τα λεφτά έξω (Κύπρος με 4% απόδοση, κλπ).

Πάντως τα τύμπανα του πολέμου ήδη ακούγονται στην Ελλάδα, πληθωρισμός (με μηδενική ανάπτυξη !), χρέη πάρα-πολλά (κανείς δεν ξέρει ακριβώς), ταμεία χωρίς χρήματα, απουσία οποιουδήποτε ελέγχου (τώρα βρήκαν 200.000 συντάξεις ήδη αιωνόβιων πεθαμένων που  συνέχιζαν να τις εισπράττουν οι κληρονόμοι, ας είναι καλά το ΑΜΚΑ !) , μεγαλύτερη συγκέντρωση ταμείων (τελικά θα μείνουν μόνο 3 ταμεία), 1.500.000 επίσημοι άνεργοι μέχρι τέλη 2010, κουπόνια στους άνεργους, 10 ετήσιοι μισθοί, αποκρατικοποιήσεις, πώληση άρον-άρον δημόσιας περιουσίας, ουρές πάλι τα γερόντια για αγορά χρυσού κλπ.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: