Skip to content

Συνέντευξη Γ.Καπεντζώνη, στην Ωρα της Φωκιδας

30/10/2010

.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο υποψήφιος δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετζώνης τονίζει τους άξονες που θα κινηθεί την επόμενη ημέρα
“Δημοκρατικός Προγραμματισμός, Αξιοκρατία,
Διαφάνεια και  Χρηστή Διαχείριση “

 
 “Οι πολίτες τις Δωρίδας το 2010, έχουν την ωριμότητα να ψηφίσουν δήμαρχο με κριτήρια την γνώση, την πείρα, το ήθος, την θέληση και το όραμα και όχι με κριτήριο την δοκιμασμένη, αποτυχημένη και ξεπερασμένη τυφλή κομματική πειθαρχία”

Καλεί τον κόσμο της Δωρίδας να επιλέξει  τον επόμενο δήμαρχο Δωρίδας με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο άξονας που θα κινηθεί την επόμενη ημέρα στο δήμο αν εκλεγεί θα είναι: “Δέσμευση μας είναι η ιεράρχηση και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων να γίνει μετά τις εκλογές με δημοκρατικό προγραμματισμό σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια ,φορείς και επιτροπές διαβούλευσης”
Πιστεύει ότι παρά τα μειωμένα κονδύλια που θα έχουν και τη νέα χρονιά οι δήμοι ελέω γενικότερης λιτότητας τα δάνεια δεν είναι η καλύτερη λύση για ένα δήμο και προκρίνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις προμήθειες και τα έργα μέσω γενικευμένης παρακολούθηση των διαγωνισμών.

 Για το χωροταξικό ισχυρίζεται ότι αποτελούσε την καλύτερη λύση ενώ για την έδρα τονίζει ότι έκλεισε με την ψήφιση του νόμου αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τον συνυποψήφιο του  κο Παγώνη λέγοντας χαρακτηριστικά : “Κάπως όψιμα και μετά την πολυπόθητη κατάκτηση του κομματικού χρίσματος υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ότι το θέμα της έδρας έχει κλείσει οριστικά”.

 Αναλύει τους άξονες προτεραιότητας που θα κινηθεί για την ανάπτυξη όλης της Δωρίδας ενώ στο ερώτημα : “ποιές υπηρεσίες θα πάνε που” απαντά ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες θα πραγματοποιήσει με διαφάνεια μελέτη και επιχειρησιακό σχέδιο

 Τέλος απαντώντας σε όλα αυτά που ακούγονται για το ανεξάρτητο του συνδυασμού του απαντά: “Είμαι ανεξάρτητος γιατί δε ζήτησα και δεν πήρα κανένα χρίσμα από κανένα κόμμα. Είμαι ανεξάρτητος γιατί αντιμετωπίζω όλους τους συνδημότες μου πάντα και τώρα χωρίς κομματικό κριτήριο”

“Το διακύβευμα των εκλογών είναι:Ποιός θα αναλάβει την τύχη της Δωρίδας για τα επόμενα χρόνια”.

ΩτΦ:Σε λιγότερο από ένα μήνα  θα ανοίξουν οι κάλπες στο νέο δήμο Δωρίδας. Οι εκλογές αυτές έχουν την ιδιαιτερότητα  ότι θα διεξαχθούν εν μέσω έντονης οικονομικής κρίσης  και επιπλέον  θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά την ψήφιση του Καλλικράτη  Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;;; Το μνημόνιο, ο Καλλικράτης , μόνο αυτοδιοικητικά-τοπικά  κριτήρια ή συνδυασμός των παραπάνω και ποιών ;;

Γ.Κ.: Το διακύβευμα των εκλογών είναι ένα και είναι πολύ ξεκάθαρο: Ποιός θα αναλάβει την τύχη της Δωρίδας για τα επόμενα χρόνια.
Ποιός Δήμαρχος και ποιοι σύμβουλοι θα αναλάβουν να βγάλουν απ’ το τέλμα την απραξία και τον μαρασμό τα πανέμορφα χωριά και κωμοπόλεις του Δήμου μας. Ίσα ίσα επειδή άλλοι θεσμοί, όπως τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, αμφισβητούνται ακόμη και από τους οπαδούς τους, για τη αποτελεσματικότητα τους αλλά και για την οικονομική κρίση που την πληρώνουμε όλοι μας, ο κόσμος θα πρέπει να ψηφίσει με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια

Στις 7 Νοεμβρίου ο λαός της Δωρίδας θα εκλέξει δήμαρχο ικανό και θα οδηγήσει στην Δημοτική Αρχή πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων από τον συνδυασμό μας
‘’ ΔΩΡΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ’’

 

ΩτΦ:Η πλειοψηφία των δήμων στη χώρα μας προχωρούν ή σκέπτονται σοβαρά να προχωρήσουν στη σύναψη δανείων γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους δεδομένης της μείωσης των κονδυλίων που φτάνουν το 40-45%.
Αυτό, συν το γεγονός  ότι τα πρώτα 3 ½ χρόνια που θα διαρκέσει η  πρώτη Καλλικρατική  θητεία που ουσιαστικά θα είναι μια περίοδος εγκλιματισμού στο νέο διοικητικό σύστημα δεν σας τρομάζουν ;; Στην περίπτωση που εκλεγείτε πως θα τα αντιμετωπίσετε;

Γ.Κ.: Ο δανεισμός είναι η εύκολη λύση φαινομενικά αλλά δεν είναι η καλύτερη. Κάποια στιγμή πρέπει να επιστραφούν τα δανεικά και αυτό πάντα θα είναι δύσκολο. Το βλέπουμε, το ζούμε άλλωστε όλοι μας με τον υπέρογκο δανεισμό της χώρας μας. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτήν την ανεύθυνη πολιτική και τακτική σκοπιμότητας με συνεχή δανεισμό που έχει εφαρμοστεί κατά κόρον και στους δήμους.

 Παίρνουν αρκετοί δήμαρχοι δάνεια, να βγάλουν την τετραετία τους, νομίζοντας ότι αφήνουν το χρέος στον επόμενο δήμαρχο αλλά το χρέος μένει στους δημότες. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ένας: η ορθολογική χρήση των πόρων του δήμου με απόλυτη οικονομία και ιεράρχηση στις προτεραιότητές μας. Όπως επίσης μεγάλη εξοικονόμηση πόρων θα γίνει από την συστηματική και επαγγελματική παρακολούθηση των διαγωνισμών για προμήθειες και εκτέλεση έργων.

ΩτΦ:-Σας τρομάζει το ενδεχόμενο κάποιοι ψηφοφόροι να σας εκλάβουν ως μέλος του ΠΑΣΟΚ και στο πρόσωπο σας να θέλουν να καταψηφίσουν το κυβερνών κόμμα για την οικονομική του πολιτική και την εφαρμογή του μνημονίου;

Γ.Κ. :Σε καμία περίπτωση δεν με τρομάζει το ενδεχόμενο αυτό διότι οι πολίτες τις Δωρίδας το 2010, έχουν την ωριμότητα να ψηφίσουν δήμαρχο με κριτήρια την γνώση, την πείρα, το ήθος, την θέληση και το όραμα και όχι με κριτήριο την δοκιμασμένη, αποτυχημένη και ξεπερασμένη τυφλή κομματική πειθαρχία
Στο πρόσωπο μου οι ψηφοφόροι του Δήμου μας θα ψηφίσουν τον άνθρωπο που θα αναλάβει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τύχη και την αυτοδιοίκηση της Δωρίδας για τα επόμενα χρόνια. Θα ψηφίσουν τον άνθρωπο που θέλει και μπορεί με φρέσκιες ιδέες και νέα πρόσωπα να δώσει οντότητα, φωνή και όραμα στη μισοεγκατελλημένη και αφημένη στην τύχη της Δωρίδα.

 

*Το θέμα της έδρας έκλεισε με
την ψήφιση του νόμου

 ΩτΦ:Θα ήθελα να μου πείτε αν συμφωνείτε με το χωροταξικό όπως ψηφίστηκε και αν είναι στα σχέδια σας να επιδιώξετε αλλαγές σε σχέση με την έδρα.

Γ.Κ.:Το χωροταξικό σύμφωνα με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που χρησιμοποιεί ο νομοθέτης, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Όταν ας πούμε μπήκε το πληθυσμιακό κριτήριο των δέκα χιλιάδων κατοίκων τουλάχιστον για κάθε δήμο, ήταν δεδομένο ότι ο Δήμος μας θα είναι ο Δήμος Δωρίδας όπως και έγινε. Το θέμα της έδρας έκλεισε με την ψήφιση του νόμου και έδρα του Δήμου Δωρίδας είναι το Λιδωρικι.

 Απλά κάποιοι άργησαν να το αποδεχτούν και προσπάθησαν να επενδύσουν στην δήθεν αλλαγή έδρας. Κάπως όψιμα και μετά την πολυπόθητη κατάκτηση του κομματικού χρίσματος υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ότι το θέμα της έδρας έχει κλείσει οριστικά

ΩτΦ:Η γεωγραφία του νέου δήμου δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν ορεινές  και παραθαλάσσιες  περιοχές. Έχετε βρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής ενότητας  και πως θα τα αξιοποιήσετε, πάντα με γνώμονα την συνολικότερη και αρμονική ανάπτυξη; Θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα έργα που είναι απαραίτητα σε κάθε περιοχή

Γ.Κ.: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο απ’ το σμαραγδένιο νησί τα Τριζόνια και τους παραλιακούς οικισμούς, ως τις άγριες κορυφές της Γκιώνας και των Βαρδουσίων. Σήμερα ο παραλιακός άξονας έχει πιο ανεπτυγμένο τουριστικό προϊόν αλλά έχει πολλά περιθώρια ακόμα να προσεγγίσει περισσότερους τουρίστες.

Οι ορεινές περιοχές και οι οικισμοί μπορούν να αποκτήσουν ή και να αυξήσουν το τουριστικό προϊόν και μέσα από συγκεκριμένη παρέμβαση που να βελτιώνει την προσβασιμότητα με καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο. Πρώτο μέλημα μας θα είναι η σύνδεση, η συνεργασία και η κοινή δράση ώστε οι επισκέπτες και οι τουρίστες των παραθαλάσσιων περιοχών να διαχέονται και στο εσωτερικό του Δήμου και στα πανέμορφα χωριά και το μοναδικό τοπίο της ορεινής Δωρίδας.

Επίσης θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε για την κατασκευή της περιβόητης πλέον γέφυρας στο στενό της λίμνης του Μόρνου γιατί είναι μια υποδομή που σίγουρα θα αλλάξει τα συγκοινωνιακά δεδομένα στις ορεινές περιοχές των σημερινών Δήμων Λιδορικίου, και Βαρδουσίων. Ακόμα η προστασία, η ανάδειξη και αρχιτεκτονική βελτίωση πολλών οικισμών και παραλιακών αλλά και ορεινών του Δήμου μας σε συνδυασμό με τις πανέμορφες διαδρομές μπορούν να προσδώσουν στην Δωρίδα μοναδικό χαρακτήρα και να την κάνουν άκρως ενδιαφέρουσα και ελκυστική και για πολυήμερες αλλά και για ολιγοήμερες διακοπές και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Όσον αφορά γεωργία και κτηνοτροφία αντίστοιχα για την πεδινή και ορεινή Δωρίδα είναι δεδομένο ότι έχουν ανάγκη ενίσχυσης και περαιτέρω βελτίωσης με καλυτέρευση των προϋποθέσεων για εγκατάσταση νέων αγροτών, για προώθηση νέων καλλιεργειών και βιολογικών καλλιεργειών κ.τ.λ. Όλα αυτά είναι απαραίτητα αλλά είναι δύσκολα και χρειάζονται άνθρωποι ικανοί, με γνώσεις και κυρίως νέοι άνθρωποι με τεχνογνωσία και ενδιαφέρον ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής μας και να πάνε την Δωρίδα ένα βήμα πιο πέρα. Μόνο έτσι θα γίνουν τα χωριά μας όχι μόνο ελκυστικά αλλά και ικανά να μπορέσουν να κρατήσουν νέους ανθρώπους και νέες οικογένειες στην Δωρίδα.

ΩτΦ: Μου έχετε κατ΄ιδίαν τονίσει ότι στην περίπτωση που εκλεγείτε κάποιες υπηρεσίες θα είναι στο Λιδωρίκι, κάποιες στο Ευπάλιο και κάποιες στην Ερατεινή. Θα θέλατε να μου τις πείτε πιο συγκεκριμένα;

Γ.Κ: Αυτό θα προκύψει από μελέτη και επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το λέω και το εννοώ όχι σαν ‘’αντάλλαγμα’’ για το Ευπάλιο και την Ερατεινή επειδή η έδρα είναι το Λιδορίκι. Αυτό το λέω και το εννοώ γιατί και ο νόμος το επιτρέπει και η γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού το επιβάλλει, αλλά κυρίως γιατί έτσι θα γίνει ορθολογικότερη οργάνωση και οικονομικότερη η λειτουργία του Δήμου.
Σίγουρα όμως οι επιτελικές υπηρεσίες θα είναι στην έδρα του Δήμου στο Λιδορίκι

ΩτΦ: Στη Φωκίδα συνηθίζεται οι υποψήφιοι να μην βγάζουν προεκλογικό πρόγραμμα, να μην θέλουν να δεσμευτούν στους πολίτες για συγκεκριμένα έργα στην περίπτωση που εκλεγούν.
Αυτό εσείς το θεωρείτε υγεία στην πολιτική; Εσείς θα καταθέσετε πρόγραμμα στην κρίση των πολιτών;

Γ.Κ.: Κάνουμε ήδη διάλογο με τους δημότες προκειμένου να καταγραφούν ανάγκες και προβλήματα όλων των περιοχών. Δέσμευση μας είναι η ιεράρχηση και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων να γίνει μετά τις εκλογές με δημοκρατικό προγραμματισμό σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια ,φορείς και επιτροπές διαβούλευσης. Έτσι στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν πρώτα τα πιο απαραίτητα έργα και στην συνέχεια τα υπόλοιπα. Θα καταθέσουμε οπωσδήποτε σε πρόγραμμα τους βασικούς μας στόχους και τους άξονες της δράσης μας που στηρίζονται στον Δημοκρατικό Προγραμματισμό, στην Αξιοκρατία, στη Διαφάνεια και τη Χρηστή Διαχείριση με πρώτο μέλημα και κύριο στόχο μας την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας του κάθε συνδημότη μας.

ΩτΦ: Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα και ποιο το πρώτο έργο που θα θέλατε να κάνετε στην περίπτωση που εκλεγείτε;

Γ.Κ.:Εκ των πραγμάτων επειδή είναι μια νέα αρχή, επειδή κάθε αρχή και δύσκολη κι επειδή ο λαός μας λέει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, άμεσα μετά τις εκλογές και πριν την ανάληψη καθηκόντων θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε ένα νέο δήμο με πολλές υπηρεσίες και πολλές δυνατότητες όσο γίνεται γρηγορότερα για να μπορέσουμε και τον υπόλοιπο σχεδιασμό μας να υλοποιήσουμε στην τετραετία αλλά και άμεσα οι δημότες μας να βρίσκουν εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά την λύση που χρειάζονται. Πρώτη και άμεση προτεραιότητα μας η δημιουργία ενός Δήμου μοντέλο, ενός Δήμου αποτελεσματικού και βιώσιμου.

-“Είμαι ανεξάρτητος γιατί  δεν ζήτησα και δεν πήρα χρίσμα από κανένα κόμμα”

ΩτΦ: Εσείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίξατε ότι είστε ένας ανεξάρτητος  υποψήφιος με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Οι αντίπαλοι σας όμως έχουν διαφορετική γνώμη και ισχυρίζονται ότι πίσω από τις εξαγγελίες σας κρύβεται ο υποψήφιος που στο παρελθόν έχει διατελέσει υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του ιδίου κόμματος. Τι τους απαντάτε και με ποια έννοια λέτε ότι είστε ανεξάρτητος με δεδομένη τη «βαριά» ιστορία που κουβαλάτε;

Γ,Κ,:Είμαι ανεξάρτητος γιατί δε ζήτησα και δεν πήρα κανένα χρίσμα από κανένα κόμμα. Είμαι ανεξάρτητος γιατί αντιμετωπίζω όλους τους συνδημότες μου πάντα και τώρα χωρίς κομματικό κριτήριο. Είμαι ανεξάρτητος γιατί δεν υποστηρίζομαι και δεν υπηρετώ συμφέροντα. Είναι ανεξάρτητος γιατί με στηρίζουν και θα με ψηφίσουν ανεξάρτητοι και ελεύθεροι άνθρωποι. Παρά τις πιέσεις, τα ρουσφέτια της τελευταίας εβδομάδας, τις τσιμεντοστρώσεις τις τελευταίας εβδομάδας, πιστεύω ότι οι δημότες της Δωρίδας έχουν αποφασίσει την 7η Νοεμβρίου να αλλάξουν σελίδα και θα το πράξουν.

ΩτΦ: Βλέπω ότι σε επίπεδο κομμάτων το μόνο που μέχρι στιγμής  σας έχει δώσει  επίσημα τη στήριξη είναι η «Δημοκρατική Αριστερά» του κου Κουβέλη.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει στήριξη σε κανέναν , μάλιστα είχατε κάποιο πρόβλημα με τον κο Πέτρου.Επιπλέον στο ψηφοδελτιό σας υπάρχουν υποψήφιοι που κατά τα άλλα ανήκουν στη φιλελεύθερη παράταξη. Αυτά σας προβληματίζουν ή τα χρησιμοποιείτε ως αποδείξεις της ανεξαρτησίας σας;

Γ.Κ.: Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα σε σχέση με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα μου. Στον συνδυασμό μου υπάρχουν άνθρωποι και από την φιλελεύθερη παράταξη όπως είπατε αλλά και γνωστά και ιστορικά στελέχη της Αριστεράς και βέβαια πάρα πολλά στελέχη που ανήκουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν το θεωρώ και δεν το χρησιμοποιώ ως απόδειξη της ανεξαρτησίας μου. Είναι όμως μια πραγματικότητα που πολλοί δυσκολεύονται να την πιστέψουν αλλά οφείλουν όλοι να λάβουν υπόψην τους. Πολλοί λένε  ότι οι τοπικές, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να είναι κομματικοποιημένες, όμως μόλις έρχεται η ώρα ’’πείθονται’’ και ’’μαντρώνονται’’ με γνώμονα το κομματικό κριτήριο. Η κοινωνία όμως θα τους ξεπεράσει και απ ‘ότι φαίνεται και εδώ και πανελλαδικά τα ακομμάτιστα, ακηδεμόνευτα και ανεξάρτητα ψηφοδέλτια θα έχουν την καθολική στήριξη των πολιτών.

ΩτΦ: -Πάντως αρκετά μέλη του ΠΑΣΟΚ φέρονται ως δυσαρεστημένα με την έννοια ότι σε πολλά χωριά που το ΠΑΣΟΚ έχει την πλειοψηφία εσείς επιλέξατε υποψηφίους από την φιλελέυθερη παράταξη, Για παράδειγμα στη Γλύφα. Τι απαντάτε στο σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ που αντιδρά;;;

Γ,Κ.: Επειδή πολλοί ψηφοφόροι που με στηρίζουν προέρχονται, από όλες τις παρατάξεις και όλο το πολιτικό φάσμα επιθυμούν ταυτόχρονα να είναι και υποψήφιοι προκείμενου να συμβάλουν με ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια μας, δεν μπορώ να τους αποκλείσω λέγοντας τους ότι εσείς είστε καλοί μόνο για να ψηφίζετε και όχι για να είστε υποψήφιοι.

 Με στηρίζουν συνδημότες μου από όλα τα κόμματα και επιθυμούν αρκετοί από αυτούς να είναι και υποψήφιοι. Είναι πολύ απλό και πολύ λογικό. Έτσι και εγώ με γνώμονα την ικανότητα, την γεωγραφική κατανομή αλλά και τα περιθώρια που υπήρχαν γιατί όπως ξέρετε πολλοί που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι δεν μπορούσαν λόγο του περιορισμένου αριθμού υποψηφιοτήτων από τον νόμο, προσπάθησα να εντάξω στο ψηφοδέλτιο κατάλληλους ανθρώπους χωρίς κομματικό κριτήριο και προκατάληψη.

 

ΩτΦ: Μια τελευταία ερώτηση, Προβλέπετε δεύτερο γύρο ή τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν από την πρώτη Κυριακή;;;

Γ,Κ.:Είμαι υποψήφιος δήμαρχος του νέου Δήμου Δωρίδας και διεκδικώ την εκλογή μου στις εκλογές της 7ης Νοέμβριου 2010.

.

– ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ . www.orafok.gr /

.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: